Kezdőlap > Alapítvány > KIAJÓ Díjátadó Ünnepség 2023

Február 13-án öröm, büszkeség és felszabadultság töltötte be a Művészetek Palotájának Üvegtermét, hiszen két év szünet után újra ünnepélyes díjátadó keretein belül oszthatták ki a Kovács István Alapítvány ösztöndíjait.

A 2016-ban, az unokák által létrehozott Kovács István Alapítvány küldetése, hogy a névadó emlékének adózva, szellemi örökségének folytatása és a pozitív jövő érdekében, a tehetséges fiatalok oktatását és sportpályafutását támogassa.

Kovács István a 60-as évektől kezdve Érden élt, és a város meghatározó személyisége volt. Az ő szellemiségét szerették volna unokái az alapítvány létrehozásával tovább vinni, akik úgy tartják: „Tudást megszerezni és birtokolni, azt kamatoztatni és a közösség érdekében jól felhasználni kincs és kiváltság is egyben”.

Kovács Zoltán alapító, beszédében többek között rávilágított arra, hogy sportolóként is kiemelt jelentőségű a tanulmányokra való koncentrálás, illetve jó tanulóként is érdemes és fontos rendszeres testmozgással biztosítani a mentális frissességet. Széchenyi szavaival is élve, „a nemzet ereje, a kiművelt és kisportolt emberek sokaságában rejlik” hangsúlyozta többször.

A kuratórium elnöke, Kovács Anita méltatta a szülőket, felkészítő edzőket és tanárokat, akik támogatják a fiatalokat az úton, míg a diákoknak és versenysportolóknak erőt, kitartást kívánt a mai kihívásokkal teli világban.

Az alapítványhoz idén 68 pályázat érkezett be, 14 érdi diáktól és 54 sportolótól. A diákok között a kiírás szerint a 13. életévüket már betöltött, érdi középiskolába járó tanulók pályázhattak. A kajak-kenusok között pedig olyanok, akik még 23 év alattiak, országos bajnokságon 1. vagy nemzetközi versenyen dobogós helyezést értek el 2023-ban. A pályázók maximum 200 ezer forintért adhatták be jelentkezésüket. Az elnyert pénzösszegek felkészülésükre vagy tanulmányaikra fordíthatóak.

A kuratórium helyzete évről évre nehezebb a nyertes pályázók kiválasztáskor, a kiemelkedő eredmények mellett figyelembe veszik a szociális helyzetet is. Az alapítvány 2016 óta, a mostani díjazottakkal együtt összesen 163 főt támogatott már több tízmillió forinttal.

Köszönjük a megosztást!