Kezdőlap > Alapítvány > 2017-ben is remekül teljesítenek a KIAJO-s fiatalok

Eltelt közel fél év azóta, hogy 2017. február 13-án, a Kovács István Alapítvány első ünnepélyes díjátadó eseményét megtartották a Művészetek Palotájának falai között. Az emlékezetes este óta szinte minden támogatott érdi diák vagy kajak-kenu versenyző újabb szép eredményeket hozott. A közeljövőben több díjazottal szeretnénk villáminterjút készíteni, első körben az idei versenyszezonban kiemelkedően teljesítő Németh Viktorral és Koleszár Mátyással, a BHSE kajak párosával beszélgettünk a szezonról.

„A hétvégén Szegeden rendezték meg az ifjúsági és U23-as magyar bajnokságot, amely a 2000-2001-2002-es születésűek számára válogató volt az ORV-re, míg az U23-as mezőny tagjai a magyar bajnoki címekért és a jövő évi válogatottságért küzdöttek. Férfi kajakban éremhalmozó volt Koleszár Mátyás és Németh Viktor Máté is. A BHSE versenyzői közül előbbi négy arany-, egy ezüst- és három bronzérmet nyert, utóbbi pedig négy győzelemmel és egy harmadik hellyel zárta a hétvégét.” (forrás: kajakkenusport.hu)

A srácokkal a Kovács István Alapítvány irodájában beszélgettünk az elmúlt félévről.

KIAJO: Honnan indultatok, mióta készültök együtt?

Németh Viktor (NV): 2013-ban ültünk össze először, de annak ellenére, hogy ifi magyar bajnokságot is nyertünk, utána különváltak az útjaink. Ebben a környezetváltozás mellett az is szerepet játszott, hogy volt egy kis formahanyatlásom, ami a párosnak sem lett volna előnyére. Később a KSI-ben, majd Szegeden folytattam a pályafutásomat, ahonnan 2016 őszén igazoltam a Budapesti Honvéd SE-hez, így a páros lehetősége is újra előtérbe került Matyival.

Koleszár Mátyás (KM): Jómagam 2014 őszétől vagyok a Budapesti Honvéd SE-ben, ahol jelenleg is nagyon jól érzem magam, az ország egyik legerősebb csapatával készülhetek, kiváló edzőkkel és nagyszerű csapattársakkal.

KIAJO: Ki irányítja a szakmai munkátokat?

KM: Kiss István (Vidi) és Tóth László (Vackor) az edzőink, akik más-más mentalitással, de jó összhangban irányítják a felkészülésünket. Talán nem kell mondanunk, hogy Vackor a szigorúbb, tőle picit talán jobban tart az ember. (mosolyognak rendesen)

KIAJO: Milyenek a körülmények a Budapesti Honvéd SE-ben és az egyéb helyszíneken?

NV: Az edzések elsősorban a téli időszakban a Honvéd központi telephelyén (Tüzér utca), tavasztól őszig pedig a Hajógyári-szigeten vannak, mindkét helyen megfelelő infrastruktúrával ellátva. Nyáron elég sok az ideiglenes helyszín (külföldi edzőtáborok, Kolonics-központ, Dunavarsány, Szolnok), ezek közül kiemelkedik Szolnok, ami viszonylag állandó nyári helyszín, ahol talán a legjobbak a körülmények, ezt bizonyítja, hogy ide jár a nemzetközi kajak-kenu világ jelentős része is.

KIAJO: Mit tartotok a legjelentősebb eredményeknek az idei szezonból és miért?

KM: Egyértelműen a Belgrádi U-23 EB-t, ahol K2-1000 méteren és K2-500 méteren is ezüstérmet szereztünk.

KIAJO: Meghatározó élmények a szezonban?

NV: A belgrádi U-23-as EB K-2 1000m döntője, ahol a szeles időjárás eléggé megtréfált minket, hiszen viszonylagos jó szélben mentünk egy erőteljes első 500-at (lesz, ami lesz alapon), de féltávnál komoly jobbos szembeszéllel találkoztunk, amit fáradt izomzattal nehezen tudtunk kezelni. Az eredmény az lett, hogy hiába vezettünk szinte végig, teljesen elkészültünk a végére, így az oroszok kicsivel megelőztek, de ennek ellenére is pozitív verseny volt. (kivéve a teljes izomgörcsöt és rosszullétet a végén, mondják nevetve)

KM: A másik kedvenc futam az U23-as válogatón, 500 páros Balaska Márk és Birkás Balázs ellen, ahol már hetekkel a verseny előtt ugrattuk egymást, sajnos a végén 0.069 ezreddel kikaptunk, de ez így is meghatározó élmény volt a fiatalkori.

KIAJO: Ha nem vagyunk túl indiszkrétek, mit csináltok a kajakozás mellett?

KM: Jelenleg egy OKJ-s képzésre fordítok nagy hangsúlyt még a Testnevelési Egyetemen.

NV: Idén érettségiztem és az Edutus FSZ képzésén, marketing menedzsment szakirányra nyertem felvételt, ahonnan szeretnék majd BA képzésre bekerülni.

Milyen kihívások vannak még előttetek?

A felnőtt országos bajnokság Szolnokon, ahol a tét a pontszerzés a Honvédnak, illetve a felnőtt keretbe kerülés, ami egyúttal jobb téli felkészülési körülményeket is eredményezhetne.

KIAJO: Sok sikert kívánunk, utána pedig jó feltöltődést a téli alapozásra!

Köszönjük a megosztást!