Kezdőlap > Alapítvány > Tehetség, szorgalom, kitartás, idén is kiemelkedően teljesítettek a KIAJO által támogatott érdi diákok
Vörösmarty Mihály Gimnázium VMG Érd Kovács István Alapítvány KIAJO

Az Érdi Vörösmarty Mihály Gimnáziumhoz több szálon kötődnek a Kovács István Alapítvány kuratóriumának tagjai, így természetesen kiemelt figyelem övezi azokat a támogatott diákokat, akik az intézményben tanulnak jelenleg is. Beszámoló cikksorozatunk következő epizódjában nemcsak arról győződhetünk meg, hogy a fiatalok az idei évben is rendkívül nagy szorgalommal és ambícióval készültek a különböző tanulmányi versenyekre, hanem már elég világos célokkal futnak neki az érettséginek és a hátralévő iskolai időszaknak.

KIAJO: Elsőként Balázst kérdeztük, (aki a VMG hagyományokhoz híven matematika és kémia tantárgyakban jeleskedik elsősorban), hogy mi történt a februári díjátadó óta, milyen élményekkel, eredményekkel gazdagodott?

Pajer Sándor Balázs (12. osztály)

A tavalyi évhez hasonlóan idén is OKTV versenyeken indultam és kémiából 23. lettem az országos döntőben, ami nagyon szép eredmény. Ezekből a tárgyakból emelt szintű érettségit is tervezem, így a tanulmányi versenyek valószínűleg háttérbe szorulnak majd, hiszen fontos a plusz pontszámok megszerzése a sikeres felvételihez. Jelen állás szerint a Budapesti Műszaki Egyetem BME Vegyészmérnöki és Biomérnöki Karára jelentkezem, vegyészmérnök BSc képzés az elsődleges cél, utána pedig az MSc reményeim szerint.

KIAJO: Rendhagyó módon vett részt beszélgetésünkön Czégel András, aki tanulmányi, sport és közösségi munkájával is kitűnik a diákok közül, aki ugyan még nem KIAJO „csapattag”, de nagyon jó eséllyel indul majd az alapítvány következő pályázati időszakában. Andrást is arra kértük, hogy meséljen eredményeiről, illetve mi az, ami még érdekli a tanulmányok mellett?

Czégel András (12. osztály):

Elsősorban matematika és informatika terén érzem magam erősnek, a Zrínyi Ilona matematika versenyen például megyei I. helyezést sikerült elérnem, de idén a „Túl az első X-en – Tehetsz a jövődért, válassz!” középiskolásoknak szóló vetélkedőn is indultunk, ahol egy nagyszerű országos 9. helyezést értünk el csapatban. (A verseny célja, hogy a fiatalok megértsék a hazai és az európai uniós demokratikus intézmények, kiemelten a választások jelentőségét, és így – jövőbeni elsőválasztóként – tudatos magyar és európai polgárrá váljanak. a szerk.) Túl vagyok már egy angol előrehozott érettségin, így kicsit könnyebb a felkészülés a többi tantárgyra, de az időgazdálkodás így is komoly feladat, hiszen utánpótlás szinten Nb1-ben, míg felnőtt csapatban az Nb2-ben kosárlabdázom.

A jövőben a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán szeretném folytatni tanulmányaimat, programtervező informatikus szakon, ehhez a fenti két tárgyból emelt szintű érettségit kell tennem.

KIAJO: Bíró András az egyik legfiatalabb támogatott „nebuló” az egész KIAJO csapatban, de gondolkodása és eredményei alapján bíztató jövő előtt áll. A fiatalember igazi versenyhalmozó, egészen különleges, hogy milyen sok fronton kell folyamatosan készülnie. Ennek részleteiről és a jövőbeni tervekről mesélt ő is nekünk.

Bíró András (10. osztály):

Legfontosabb 2017-es eredményeim Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny : megyei forduló 3. helyezés, országos döntőbe jutás; Curie Kémia Emlékverseny : megyei forduló 4. helyezés, döntőbe jutás, országos 9. helyezés; Zrínyi Ilona Matematikaverseny : megyei forduló 1. helyezés, országos döntőbe jutás; Arany Dániel Matematikai Tanulóverseny : országos döntőbe jutás; Mikola Sándor Országos Középiskolai Tehetségkutató Fizikaverseny : 2. fordulóba jutás; Jedlik Ányos Fizikaverseny : országos döntőbe jutás.

Még van bőven időm választani, de jelenlegi érdeklődésem és eredményeim alapján leginkább a vegyészmérnöki pályát tudom hosszú távon elképzelni.

KIAJO: Kováts Bence munkáját az igényesség, pontosság, odafigyelés jellemzi, kimondottan felnőttes beszédstílusa és humora nagy erény ennyi idősen. Kortársaival szemben a kezdetektől fogva nyitott és közvetlen. A februári díjátadó óta eltelt időszakról az alábbiakat tudtuk meg tőle:

Kováts Bence (12. osztály):

A Nagy Diák IQ-teszt 17-24 éves korosztályban országos 69. helyezést, a MATEGYE Alapítvány által kiírt XXVII. Zrínyi Ilona Matematika Versenyen, egyéni megyei 6. helyezést, míg két másik iskolatársammal csapatban megyei 1. helyezést értem el. Nagyon örülök, hogy német nyelvből az előrehozott érettségit 92%-os eredménnyel teljesítettem.

Az érettségin matematika és fizika tantárgyakból mindenképp emelt szintű érettségit tervezek, ami szükséges ahhoz, hogy a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki és Informatikai Karán mechatronika,, vagy robotika képzésre sikeresen felvételizzem majd. Az időbeosztásomra jellemző, hogy „Nincsen időm elkésni sem”, de azért szabadidőmben szeretek teniszezni, és természetesen a családdal és barátokkal lenni.

KIAJO: Varga Dorka nagyon sokszínű, szerény személyiség, aki több társadalmi ügyet is szívén visel, ezen kívül pedig az informatika, a képzőművészet és a közélet, diákönkormányzat is közel áll hozzá. Alapító tagja a gimnázium 6 éve alakult énekkarának, amelynek jelenleg szólóénekese. A számos reálbeállítottságú tehetség mellett, egy kicsit más szempontból értékes fiatalt kérdeztünk az aktualitásokról és a jövőről.

Varga Dorka (12.osztály):

A többiekhez hasonlóan nekem is elég sűrű az időbeosztásom, jelenleg leginkább a különböző fakultációk és egyetemi felkészítők foglalnak le. Nagy vágyam, hogy bekerüljek a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemre, leginkább a design szak érdekel, most szinte mindent ennek kell alárendelni. Rendkívül éles verseny lesz a bekerülésért, így heti 16-20 órát készülök külön, hogy sikerrel vegyem a három fordulós alkalmassági felvételi jelentette akadályt.                 Szabadidőmben a Juvenilis-Diab-Help Alapítvány edukátorképző tanfolyamán is részt veszek, szeretném majd önkéntesként segíteni a munkájukat a jövőben, mert ez nagyon fontos számomra.

KIAJO: Kellemes élményekkel teli, pozitív beszélgetést folytattunk a tehetséges érdi diákokkal és közben, illetve utána Szilasné Mészáros Judittól kaptunk megerősítést, hogy a 2017-es naptári évben is nagyon szép tanulmányi, illetve sport eredmények születtek, így remélhetőleg számos jó színvonalú pályázat érkezik majd hozzánk, a hamarosan kihirdetendő felhívásokra.

Köszönjük szépen az iskola vezetésének az eddigi segítséget, a diákoknak további kellemes élményeket, eredményes érettségi felkészülést kívánunk.

A közeljövőben megjelenő pályázati felhívásokat majd a szokásos helyen tesszük közzé, a www.kiajo.hu weboldalon.

Köszönjük a megosztást!